Колата е излязла от завода с предна линия - системата VW AKTIV. Това е един вид компонентна система от пищялки във таблото и 5 инчови мидбаси във джобовете на вратите. Кратка информация за това какво представлява, можете да прочетете тук:
http://www.corrado-club.com/aktiv/Intro.cfmСлед като колата попадна в моите ръце реших че трябва да и сложа прилична музика. Тя беше оборудвана със едно праисторическо касетофонче Pioneer на шейна, като дори единия от мидбасите не свиреше, а другия дрънчеше много лошо. Оказа се че е говорителя е бил само откачен. Така на прима виста бях решил че ми трябва радио и говорители. Взех Pioneer DEH 2020 и едни двулентови Sony.
Бях решил да сложа говорителите вместо фабричните, но извадих късмет в деня на продажбата, че не ми достигаха 10те лева за да ми ги монтират и тях. Като пуснах плейъра осъзнах, че говорителите които съм имал са компонентни. Със старото радио въобще не можеше да се познае кое къде как свири, да не говорим че пръщенето за което споменах намаля драстично. Реших да сложа сонитата на кората отзад, но съвсем скоро след монтирането се убедих че и това е грешка. Звукът в купето беше като от евтино слушалки тип тапички, осъзнах че предната линия свири много по-добре сама.
Чудех се вече какво да направя, че да докарам малко повече бас. Плейъра пък няма изход за усилвател и най-логичното беше да сложа елипси. Но ефекта щеше да е същия както със сонитата, но просто с повече бас. Мислех си, щом плейъра може да захранва едни елипси 6х9 значи ще се справи и с някой 8 инчов говорител. Рискувах със вземането на една китайска 8ца с цилиндрична кутия и останах очарован. Сложих го в багажника, с говорител насочен към купето. Свалих надолу капака на ски сака в багажника и задния подлакътник, без да махам самия ски сак. Остана само изолация на предните врати, направих я по аматьорски начин - дебела двойнозалепваща се лента и алуминиево фолио, залепени на самата кора на вратата. Макар и да бях скептичен отначало, се оказа че опита ми е успешен. Сега корите дрънчат само ако съм сложил гайки в джобовете или си усиля песента на Mims - This is why I'm hot
Накратко компонентите са CD player, предна линия и бас. Звукът определено не е силен, не е и супер качествен, но за тези пари е направо чудо. На задната седалка се предната линия съвсем нормално, а с баса по никакъв начин не пречи на музиката, само я допълва.
Поуките са:
1 трябва добре да се информираш и да премислиш преди да тръгнеш да купуваш и монтираш.
2 може и за малко пари да се постигне задоволителен звук, но трябва всичко да бъде премислено.
Някои от вас вече са чули как звучи "системата" и ще се радвам да дадат оценка и препоръки